Ontmoet Teun. Teun is coach en heeft zijn eigen onderneming opgestart: Teun & Toeverlaat. Hij zorgt dat men vanuit authenticiteit handelt (wat hij daarmee bedoelt, lees je hieronder). Hij traint organisaties om een sfeer te creëren waar mensen zich kunnen uiten zoals ze zijn. Zo komen kwaliteiten en valkuilen aan de oppervlakte en wordt er efficiënter gewerkt.

Ik vind Teun een geweldige vent: wat je ziet is wat je krijgt. Ik vind hem een mooi voorbeeld van iemand die op ontdekkingsreis gaat. Open, oprecht en met een doel voor ogen.

Wie is Teun?

Teun Janssen, 33 jaar, geboren in Budel (Brabant). Ik ben nu een hele andere jongen dan vroeger. Mijn hele middelbare schooltijd was ik die verlegen jongen. Ik vond het lastig om met mensen te praten. De verandering heb ik eigenlijk aan mijn welbespraakte zus te danken. Zij heeft mijn pad schoongeveegd zodat ik daar overheen kon lopen. Zij was diegene die op kamers ging wonen en in het buitenland ging werken. Ik volgde jaren later.

Ik heb in Zweden gestudeerd en in Thailand gewerkt. Nu woon ik sinds maart in Amsterdam. Het voelt alsof ik hier al jaren woon. Mensen zeggen altijd dat het spannend is om je uit je comfortzone te treden, maar de wereld is mijn comfortzone. Ik heb geleerd om in elke situatie mezelf te zijn. Daardoor is het voor mij heel makkelijk om me snel ergens thuis te voelen.

Wie ben je nu? En hoe ben je gekomen waar je nu bent?

Ik ben een hele open jongen geworden. Ik krijg en geef veel liefde, ik praat graag en luister goed. Ik leen mijn persoon ook vaak aan mijn bedrijfsnaam, Teun en Toeverlaat. Dat is eigenlijk alles wie ik ben.

Ik was altijd de knuffelbeer waar mensen naartoe kwamen als ze ergens mee zaten. Ik wist dat ik daar goed in was. Anderhalf jaar geleden is Teun & Toeverlaat geboren. Dat komt door een samenloop van omstandigheden. Het heeft veel met mijn vader te maken. Hij is 20 jaar geleden overleden. Daar heb ik eigenlijk 19 jaar lang niet echt over gepraat, sowieso niet met mijn moeder en zus.

“Ik heb geleerd dat kwetsbaarheid belangrijk is om echte connectie te maken met de mensen om me heen.”

Mijn vader is verdronken in de zee. Ik ben nooit boos geweest dat mij dat is overkomen. Ik vertelde vaak het verhaal, maar dat is een schild geweest. Iedereen zegt ‘Oh wat erg’. Daar blijft het bij. Niemand durft te vragen: ‘Kut man, hoe gaat het dan met jou? Hoe ga je daarmee om?’.

Ik vond het verschrikkelijk dat mijn moeder haar man was verloren. Ik wilde haar daarom niet aan het huilen brengen. Non stop probeerde ik de goede zoon uit te hangen. Maar wat is een goede zoon? Ik deed geen gekke dingen en ik vertelde niet over mijn zorgen. Ik sprak haar geregeld vijf maanden niet omdat ik niks leuks te vertellen had. Een jaar geleden wilde ik dat veranderen.

Man Bijt Hond belde me op in de periode dat ik daar mee bezig was. Om te vragen of ik mijn verhaal wilde doen.

Hoe is dat gegaan?

In eerste instantie wilde ik het niet uiten naar de buitenwereld. Ik heb het toch gedaan, zodat een stok achter de deur had om ermee om te gaan en niet weg te lopen. Het was emotioneel, maar het effect ervan is zo mooi. Mijn doel is bereikt, mijn familie is veel hechter geworden.

Man Bijt Hond – Op de gevoelige plaat:

Wat wil je uitdragen met Teun & Toeverlaat? Je hebt het vaak over authenticiteit, wat bedoel je daarmee?

Dat je moeite doet om jezelf te leren kennen. Zodat je jezelf kunt uitstralen in elke situatie.
Er komen altijd dingen op je pad: werk, liefde en mogelijkheden. Als je het verkeerde uitstraalt, blijf je de verkeerde dingen aantrekken. Dat heeft met kwetsbaarheid te maken, je leert vaak van anderen over jezelf. Je moet je uiten om respons te krijgen. Dat komt voort uit zelfacceptatie. Weten wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en daar totaal content mee zijn.

Authenticiteit is voor mij anders dan voor jou. Je moet eigenlijk losstaan van je opvoeding, van de meningen van vrienden, van media, van mode om je eigen authenticiteit te vinden.

Authenticiteit betekent goed bij jezelf nagaan: vind ik dit leuk?

Hoe doe je dat, jezelf accepteren?

Veel met mensen praten. Iedereen heeft kernwaarden. Als je elke valkuil ziet als een kwaliteit, kom je veel verder. Een ander belangrijk hulpmiddel is het bedenken van twee knoppen. De ene knop gaat over jezelf. Zorg ervoor dat je zo authentiek mogelijk bent. De tweede knop is je omgeving. Zorg dat je de juiste omgeving creëert.

Als ik me niet prettig voel stel ik mezelf wat vragen. Ben ik wel echt mezelf? Als dat niet zo is, knop bijdraaien. Als dat wel zo is: waarom ben ik hier? Wil ik hier wel zijn? Ik verander de omgeving als dat niet zo is. Ik neem afscheid van mensen die me remmen in mijn ontwikkeling.

Heb je ter afsluiting nog een tip voor andere zelfstandige ondernemers?

Er zijn ups en downs. Het kan heel mooi zijn, maar het kan ook eenzaam zijn. Je bent eigenlijk non stop aan het overleven, jagend naar voedsel. Mijn tip is om risico te nemen. Je kunt bang zijn om te verliezen, maar het is mooier om te genieten van het feit dat je kunt winnen. Vraag andere mensen om hulp.

Kijk hier voor meer informatie over Teun of volg hem op Facebook.

Wie is Teun & Toeverlaat?

Als coach en als mens probeer ik om bij mezelf en bij anderen pure authenticiteit te bereiken. Met beide benen op de grond werk ik naar een doel. Dit doe ik met veel aandacht en openheid. Vanuit vertrouwen en met een oordeelvrije blik.

De onderwerpen waar ik over schrijf heeft één gemene deler: ‘Authenticiteit’. Ik probeer de lezer na te laten denken over wie ze zijn en hoe ze zich verhouden ten opzichten van de maatschappij. Met als doel met elkaar in gesprek te gaan zodat we onszelf en de maatschappij beter te leren kennen.