Barry was in het land.

Barry Schwartz de auteur van het boek ‘The Paradox of Choice’, heeft een bezoek gebracht aan Nederland en ik mocht erbij zijn.

Yeah!

Het gevoel alsof The Rolling Stones een concert geven en ik ben in bezit van een kaartje. Barry Schwartz dus. Hij heeft niet echt het uiterlijk van een rockster, maar hij raakt wel de juiste snaar.

Welke snaar?

Al in 2004 bracht hij een boek zijn boek uit waarin hij heeft onderzocht wat de nadelen zijn van de economische groei en de groei van de keuzemogelijkheden die daar mee gepaard gaan.

We willen allemaal vrij zijn. Vrijheid is een belangrijk goed. En het hebben van keuzes, zorgt ervoor dat we ons vrij voelen. Maar in dit tijdperk waarbij we de vrijheid hebben om te kiezen over alles, is het juist die vrijheid die me zolang gevangen hield. Dit is de snaar. “The dark side of the freedom of choice”

Aan het einde van mijn middelbare school wordt er van je verwacht een keuze te maken voor een vervolgopleiding. Ik herinner me het nog als volgt. Ik zat aan tafel bij mijn decaan. Hij had net de vraag gesteld, wat wil je worden. Waarop ik antwoordde: ‘DJ’. ‘Soo’ was zijn reactie. ‘Weet jij hoe je plaatjes moet draaien?’. ‘Nee, meneer. Ik heb het nog nooit gedaan’. ‘Zullen we dan gaan kijken wat je wel kan?’, zei mijn decaan terwijl hij mij een boek overhandigde met alle mogelijke studies. Ik sloeg het open en er bekroop meteen een paniek door mijn lijf. Dit heet ‘keuzeverlamming’. Ik durfde ook niet meer te kiezen. Het is een keuze die de rest van je leven bepaald. Wat nou als ik de verkeerde keuze maak? Als ik deze studie kies, kies ik de rest niet. En wat vinden mijn vrienden en familie ervan. Ik ga niet voor ‘Administratieve Economie’. Ze zullen me wel uitlachen.

Je kan je voorstellen dat dit niet helemaal goed is gegaan. 4 studies verder heb ik, voor mijn gevoel, nog steeds niet de juiste keuze kunnen maken. En ik heb ook nog steeds geen plaatje gedraaid.

Liefde

Een ander voorbeeld is het onderwerp ‘liefde’. Daar kan nooit genoeg over gepraat worden, toch? Er is over het algemeen heel veel keus als het gaat over de liefde. Hoe weet je nou of je de juiste keuze hebt gemaakt? Wanneer kun je tegen jezelf zeggen, een betere ga ik nooit meer krijgen? Is goed genoeg, goed? Ben je niet aan jezelf verplicht om het maximale te bereiken? Zo, ook met liefde. Daarnaast wordt de lat van liefde zo hoog gelegd door je zelf en de mensen om jouw heen. Met al deze vragen heb ik lang gezeten.

Barry & ik

Barry en ik hebben hier nu een antwoord op. De eerste stap is het leren kennen van jezelf. Wie ben jij? Welke valkuilen en kwaliteiten bezit je? Hoe ga ik met verschillend situaties om? Met deze kennis kun je bepalen of de keuzes die je maakt oprecht zijn. Daarna, concludeert Barry, zul je een vissenkom voor jezelf moeten creëren. Een leven waarbij keuzes maken in bepaalde situaties gewoontes zijn. Waarbij verwachtingen in bedwang wordt gehouden en acceptatie het gevolg is. En waar je eindelijke kan genieten van jouw gemaakte keuzes.

Barry, ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om die avond naar je te luisteren.

Bekijk zijn Ted Talk hier:

Wie is Teun & Toeverlaat?

Als coach en als mens probeer ik om bij mezelf en bij anderen pure authenticiteit te bereiken. Met beide benen op de grond werk ik naar een doel. Dit doe ik met veel aandacht en openheid. Vanuit vertrouwen en met een oordeelvrije blik.

De onderwerpen waar ik over schrijf heeft één gemene deler: ‘Authenticiteit’. Ik probeer de lezer na te laten denken over wie ze zijn en hoe ze zich verhouden ten opzichten van de maatschappij. Met als doel met elkaar in gesprek te gaan zodat we onszelf en de maatschappij beter te leren kennen.