Wanneer ik facebook open, is er al snel een kattenfilmpje te vinden. Deze like ik dan maar al te graag. Im a sucker for catsmovies. Maar hoe kan het dat er altijd een kattenfilmpje te zien in mijn newsfeed? En hoe kan het zijn dat ik de helft van mijn vrienden nooit iets post. Of zie ik het simpelweg niet? Ik heb me laten vertellen dat dat door algoritmes komt. Dit wist ik al geruime tijd, maar ik heb nooit echt begrepen wat het inhoudt en of we er blij mee moeten zijn. Want hoe erg is het dat ik veel kattenfilmpjes zie? Daar word ik wel vrolijk van. Maar het heeft zijn keerzijde. Het kan namelijk je authenticiteit aantasten.

Vandaag kwam onderstaand filmpje voorbij op mijn newsfeed. Heel fijn en niet gek. Dit onderwerp spreekt mij enorm aan en dit artikel stond al geruime tijd als draft in mijn mapje. Tijd om het te posten.

Wat zijn algoritmes?

In het filmpje wordt duidelijk dat algoritmes filtert wat voor jou van toepassing is naar aanleiding van je gedrag. Het internet is een wirwar van informatie en als er geen algoritmes zou zijn, ben je uren bezig om bruikbare informatie te vinden.

Dit is wat Wikipedia zegt:

“Een algoritme is een eindige reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leidt. Algoritmen staan in beginsel los van computerprogramma‘s, al worden voor de uitvoering van algoritmen vaak computers gebruikt.”

Dit is hoe ik het uitleg als het gaat om social media:

Facebook (en andere Social Media) maken gebruik van algoritmen om ons facebook gedrag te meten en te voeden. Met als doel ons zo vaak mogelijk facebook te laten gebruiken. Facebook weet wat wij veel kijken, lezen, liken en delen en zorgt ervoor dat vergelijkbare post onze feed passeren. Want facebook is gebaat bij het zoveel mogelijk laten zien wat we leuk vinden. Dat klinkt als een kadootje. We hoeven vrijwel geen moeite meer te doen om te zoeken naar informatie waar voor wij ons interesseren. Het kan zelfs verdiepend werken. Als we een artikel van de correspondent over anarchisme gelikt hebben, zul je weinig moeite meer hoeven te doen om een dag later meer informatie te ontdekken over dit onderwerpen.

Waarom is het een gevaar?

Door de algoritme kun je genieten van verdieping, maar het gevaar ligt hem juist bij de verbreding van de informatie. Dit wordt ook wel een bubbel genoemd. Je komt online vaker in aanraking met gelijkgestemden en minder met het tegengeluid. Dit zorgt voor een vertekend beeld van hoe de werkelijk maatschappij eruit ziet.

Daarnaast vernauwd het je interesses. Je wordt gevoed door dat wat je al leuk vind, maar niet wat nog onbekend is. De kans wordt kleiner dat je wordt verrast of geïnspireerd door iets volkomen nieuws.

Wat kunnen we eraan doen?

Het enige medicijn tegen de vernauwing door algoritme is moeite. Moeite doen om verder te kijken. Moeite om te zoeken naar andere inzichten. Moeite om op te staan naar mensen die niet in jouw bubbel voorkomen. Moeite om te luisteren naar het tegengeluid. Moeite. Moeite doen om authentiek te zijn. Alleen op deze manier kun je algoritme gebruiken als tool voor verdieping.

Wie is Teun & Toeverlaat?

Als coach en als mens probeer ik om bij mezelf en bij anderen pure authenticiteit te bereiken. Met beide benen op de grond werk ik naar een doel. Dit doe ik met veel aandacht en openheid. Vanuit vertrouwen en met een oordeelvrije blik.

De onderwerpen waar ik over schrijf heeft één gemene deler: ‘Authenticiteit’. Ik probeer de lezer na te laten denken over wie ze zijn en hoe ze zich verhouden ten opzichten van de maatschappij. Met als doel met elkaar in gesprek te gaan zodat we onszelf en de maatschappij beter te leren kennen.